Waarom werken met freelancers?

Jellow

Werken met freelancers zit in de lift. Wereldwijd zien we het aantal bedrijven dat freelancers inschakelt toenemen. Toch zijn er nog steeds heel wat mythes over freelancers die een mogelijke samenwerking in de weg staan. Uitspraken als 'werken met freelancers is voor ons te duur' of 'als ik kies voor een freelancer heb ik te weinig controle over mijn werkkrachten' klinken misschien wel bekend in de oren. Maar zijn die argumenten wel gegrond? Deze blogpost vat kort en bondig samen waarom het voor jouw bedrijf interessant kan zijn om een samenwerking met een freelancer te overwegen.

Financieel voordelig

Een veelvoorkomend tegenargument voor het werken met freelancers is de perceptie dat freelancers duur zijn. Opdrachtgevers bekijken de dag- en uurtarieven van de freelancer en vinden die beduidend hoger in vergelijking met wanneer ze iemand vast in dienst nemen. Wat ze echter vergeten, is de hele reeks van financiële voordelen die ze daarvoor in ruil krijgen.

Allereerst betaal je als opdrachtgever de freelancer enkel voor zijn of haar gepresteerde uren. Je bent als opdrachtgever dan ook niet verplicht om het loon door te betalen in het geval van ziekte. Daarnaast heeft de keuze voor een freelancer ook nog verschillende andere financiële voordelen. Zo betaalt de werkgever geen belastingen en geen sociale bijdragen op het loon van de freelancer. Die verantwoordelijkheid ligt volledig bij de freelancer zelf. Het bedrag dat een freelancer jou factureert is dan ook meteen inclusief belasting. Ook dien je de freelancer geen dertiende maand of vakantiegeld uit te betalen. Dat betaal je dan weer wel wanneer je iemand vast in dienst neemt.

Over het freelancetarief kan je natuurlijk altijd onderhandelen met de freelancer zelf. Het kan zijn dat een freelancer een vast dagtarief hanteert, maar bereid is deze voor jou te verminderen omdat hij bijvoorbeeld een sterke affiniteit heeft met jouw bedrijf of product. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij jouw opdracht ziet als een interessante opportuniteit en een mooie referentie voor later. Het is dus zeker interessant om hierover een gesprek aan te gaan met de freelancer.

Wanneer je al die voordelen optelt, wordt al snel duidelijk dat diezelfde freelancer toch niet zo duur is als dat je voordien dacht. Dit biedt mogelijks een financieel interessanter alternatief voor bepaalde functies en opdrachten binnen jouw organisatie.

Ervaringsdeskundigen

Een tweede belangrijk argument voor jouw samenwerking met een freelancer is zijn of haar expertise. Freelancers zijn echte specialisten in hun vakgebied, omdat ze net enkel activiteiten ondernemen die specifiek gerelateerd zijn aan hun kunnen. Dit zijn de activiteiten waar ze vinden dat ze zelf het verschil kunnen maken en waar ze de meeste affiniteit mee hebben. Freelancers blijven zich voortdurend bijscholen binnen hun eigen specialisatie om zeker te zijn dat ze een meerwaarde kunnen blijven bieden. Omdat een freelancer heel wat ervaring opbouwt tijdens verschillende projecten binnen diverse bedrijven en sectoren, kan hij of zij jouw bedrijf een sterk onderbouwde oplossing aanreiken voor jouw probleem.

Naast een expert te zijn binnen hun hoofddomein, verwerven heel wat freelancers ook diverse skills en kennis binnen tal van andere domeinen. Als zelfstandige moet een freelancer zich namelijk ook bezighouden met een ruim assortiment van andere taken naast zijn projecten. Zo heeft een freelancer een basiskennis van boekhouden en heeft hij of zij vaak heel wat ervaring met het bijhouden van de nodige administratie. Anderzijds moet de freelancer ook zorgen dat hij tijdig nieuwe opdrachten binnenhaalt. Daarom heeft een goede freelancer ook de juiste marketing- en communicatieskills nodig. Die polyvalentie is dus zeker een extra troef om over na te denken bij de overweging van een freelancer voor jouw organisatie.

Flexibiliteit

Als je aan freelancen denkt, denk je ook onmiddellijk aan de enorme vrijheid en flexibiliteit die daarmee gepaard gaat. Heeft jouw organisatie af te rekenen met sterke seizoenschommelingen? Verplicht de overheid je jouw activiteiten tijdelijk stil te leggen door COVID-19? Of is jouw bedrijf eerder actief in een sector die snel evolueert door nieuwe technische innovaties? In welke situatie je jezelf ook bevindt, het economisch speelveld waarin we ons begeven verandert steeds sneller en is steeds minder voorspelbaar. In dit wispelturige tijdperk is een flexibele aanpak binnen jouw organisatie dan ook belangrijker dan ooit. De keuze voor een freelancer is daarom ook een ideale oplossing.

Ook is een samenwerking met een freelancer van bepaalde duur. Je huurt een freelancer in voor een project gedurende een vooraf bepaalde periode. Als je die nadien wenst te verlengen, kan je dat makkelijk met de freelancer onderling bespreken. Dit vergroot de flexibiliteit van je bedrijf enorm en geeft jou als opdrachtgever de controle over wie je wanneer welke taken binnen jouw organisatie laat uitvoeren. Als je bijvoorbeeld weet dat jouw sector sterk seizoensafhankelijk is, kan je extra freelancers inschakelen op de piekmomenten. Wanneer de activiteiten nadien dan weer terugvallen, hoef je dus geen werknemers te ontslaan en maak je dus enkel kosten wanneer het echt nodig is.

Innovativiteit

Als laatste kan een freelancer jou helpen om jouw organisatie te blijven innoveren. Werken met vast personeel zorgt enerzijds voor een vertrouwensband. Je weet wat een werknemer voor jou kan betekenen, gebaseerd op een samenwerking die soms jaren kan teruggaan. Maar dit kan ervoor zorgen dat ideeën vastgeroest geraken en dat je meer en meer blind wordt voor jouw externe omgeving. Freelancers brengen een frisse wind binnen je organisatie. Ze hebben een externe kijk op de activiteiten van jouw organisatie en zorgen voor vernieuwende ideeën.

Werken met freelancers geeft je de kans om specifieke externe kennis en knowhow in jouw organisatie binnen te brengen. Die kennis wordt vervolgens intern overgedragen, wat ervoor zorgt dat je steeds mee bent met de laatste nieuwe ontwikkelingen en snel mee kan surfen op nieuwe golven in de markt. Freelancers hebben vaak een heel ruim netwerk. Zo hebben ze opdrachten uitgevoerd voor heel wat andere werkgevers en kennen ze verschillende freelancers die actief zijn in verschillende vakgebieden. Een freelancer kan daarom de ideale persoon zijn om jouw organisatie in contact te brengen met interessante potentiële partners.

De keuze voor een freelancer biedt dus heel wat interessante voordelen. Of je nu een grote multinational bent, of eerder een kleine start-up. Probeer binnen jouw organisatie de processen en activiteiten met een open mindset te analyseren en kijk waar er voor jou freelance-opportuniteiten mogelijk zijn.

Tags: Opdrachtgever - Voordelen

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Lars Evers over focus op taken en resultaten als freelancer

Focus op taken en resultaten als freelancer

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over jouw vacatures die moeilijk te vervullen zijn. Beschik jij bijvoorbeeld al over een profielschets of...

4 minuten
Lars Evers over contractvorm bij startende freelancers

Contractvorm bij startende freelancers

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over het groeiende aantal freelancers onder studenten en starters. Een contract voor onbepaalde tijd lijkt niet...

4 minuten