Lars Evers over focus op taken en resultaten als freelancer

Focus op taken en resultaten als freelancer

Jellow

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over jouw vacatures die moeilijk te vervullen zijn. Beschik jij bijvoorbeeld al over een profielschets of scorecard? Heb je al gekeken of een deel van de taken intern ondergebracht kan worden? Volgens Lars tijd om andere mogelijkheden te bekijken. 

Heb jij ook openstaande vacatures of taken? Iedereen is het jaar begonnen met nieuwe energie en de carrousel op de arbeidsmarkt draait op volle snelheid. Het is bijzonder om te zien hoeveel vacatures er uit staan en welke mooie (en minder mooie) acties bedrijven bedenken om nieuwe talenten te verleiden om voor hen te komen werken.

“Pfffff, het is écht bijna onmogelijk om de vacatures binnen afzienbare tijd te vervullen”, is wat je dagelijks van recruiters en managers hoort. Maar het werk moet wel gewoon gedaan worden. Mijn voorspelling is dat dit nog wel een aantal jaren zal gaan duren. Recessie of niet, de arbeidsmarkt blijft overspannen. Alle cijfers bevestigen dit.

Wat zijn dan je mogelijkheden? Als je buiten de traditionele denkwijzen gaat kijken dan zien we echt nog wel kansen. Zo stromen er ontzettend veel ‘baby-boomers’ uit, maar zijn er nog steeds maar weinig bedrijven die inventariseren of deze ervaren krachten niet heel graag toch nog 1 of 2 dagen per week zouden willen werken. Hier ligt een heel groot potentieel waar nog weinig tot niks mee gedaan wordt.

Probeer eens te denken in taken en resultaat

Maar ik zou je in ieder geval willen adviseren om eens anders naar je vacature te kijken. Welke cruciale taken zou degene, die in jouw vacature staat omschreven, moeten doen. En welk resultaat zou zo iemand moeten opleveren? Dit moet een makkie zijn, want hopelijk heb je hier al scherp over nagedacht voordat je de vacature schreef en live hebt gezet. Heb je een profielschets of scorecard gemaakt, waar dit uitvoerig in is beschreven en die je gebruikt tijdens je selectieprocedure?

Heb je dit nog niet gedaan? Dan hoor je waarschijnlijk bij de meerderheid ;-) We zien maar al te vaak dat dit essentiële onderdeel niet voldoende aandacht krijgt of zelfs wordt overgeslagen. Het mooie is dat dit vaak bij freelance vacatures beter wordt gedaan. Want bij een freelancer wil je exact kunnen vertellen wat hij of zij moet doen en welk resultaat het moet opleveren. Sterker nog; een goede freelancer gaat niet aan de slag voordat dit duidelijk is.

Als je deze belangrijke taken helder hebt, kijk dan eerst eens intern. Zijn er bestaande collega’s die deze cruciale taak/taken uit zouden kunnen voeren? In veel gevallen is dit namelijk zo. Er zit zoveel potentieel binnen je bestaande team. Ga eerst eens het gesprek aan met deze collega’s en bespreek welke taken zij op zich zouden kunnen nemen.

Er zit vaak ontzettend veel potentieel binnen je bestaande team. In sommige gevallen komt het zelfs voor dat er helemaal geen vacature meer uitgezet hoeft te worden!

Het mes snijdt in dit geval aan meerdere kanten:

  • Je belangrijke taken worden direct uitgevoerd en liggen niet maanden stil totdat je iemand nieuw hebt gevonden
  • Je collega krijgt nieuwe taken, waardoor in vele gevallen hij/zij weer uitgedaagd wordt en meer werkplezier ervaart. Deze collega zal minder snel overstappen naar een andere werkgever
  • De taken die overblijven zorgen in vele gevallen voor een ander profiel. En dit zorgt er in sommige gevallen voor dat een medior profiel transformeert naar een junior profiel of een heel ander profiel. Wellicht één die makkelijker ingevuld kan worden en ook nog goedkoper is.

En blijft er toch nog een aantal kritieke taken over? Denk er dan eens over na om een freelance specialist in te schakelen. Deze heb je in veel gevallen veel sneller gevonden en dat zorgt er voor dat jij de tijd hebt om een volgende geschikte kandidaat te vinden. Of het bevalt je zo goed, dat je het zo laat…..

 

Tags: Freelancer - Opdrachtgever

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Lars Evers over contractvorm bij startende freelancers

Contractvorm bij startende freelancers

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over het groeiende aantal freelancers onder studenten en starters. Een contract voor onbepaalde tijd lijkt niet...

4 minuten
Lars Evers van Jellow over binden en boeien van freelancers

Binden en boeien of samen groeien?

Lars Evers, Co-founder van Jellow, spreekt zich uit over het binden en boeien van personeel. Boeien is prima, maar op binden zit niemand...

5 minuten