Hoe schrijf ik een aantrekkelijke vacature?

Jellow

“Ik ben beschikbaar”, “het lijkt me een interessante opdracht” of “ik heb al eerdere ervaring met dit soort projecten”: het zijn stuk voor stuk antwoorden van freelancers waar goede bedoelingen achter zitten, maar die meestal weinig context bieden. Er zijn in iedere situatie meerdere contactmomenten nodig om hun geschiktheid voor je opdracht te bepalen. Het zou natuurlijk veel efficiënter zijn als je een gedetailleerde beschrijving ontvangt waarmee je in een oogopslag kan bepalen of de freelancer een geschikte kandidaat is of niet.

Voordat je de schuld volledig bij lakse freelancers legt, kan je best eerst je eigen opdrachtomschrijving nog eens aan de tand voelen. Misschien heb je het project op zo’n algemene manier geformuleerd dat je weinig kans laat aan de freelancer om er op een zinvolle manier op te antwoorden. Hieronder vind je acht punten waar jij op kan letten om meer waardevolle reacties te krijgen.

1. Vaardigheden

Als eerste is het belangrijk dat je de specifieke vaardigheden vermeldt die nodig zijn voor het uitvoeren van de opdracht. Op die manier kan de freelancer zelf inschatten of hij of zij over de juiste skills beschikt om jou verder te kunnen helpen. Wanneer je vacature te weinig of misschien zelfs foute informatie bevat, kan het zijn dat de freelancers die eigenlijk het meest geschikt zijn je opdracht links laten liggen omdat ze niet voldoende getriggerd worden.

2. Probleemschets

Wanneer je gezochte vaardigheden nog extra wil toelichten, kan een beknopte probleemschets je hierbij helpen. Met een probleemschets beschrijf je concreet de reden waarom je op zoek bent naar een bepaald profiel: je verlegt zo de focus van de eisen die je aan de freelancer stelt naar hun capaciteit om jou met een specifiek probleem te helpen. Dat komt sympathieker over, maar het zorgt er ook voor dat je efficiënter de juiste freelancer kan vinden.

Een concrete probleemschets voorkomt reacties van minder geschikte profielen: freelancers die de opdracht zouden hebben onderschat bij een algemenere beschrijving of freelancers wiens specialisatie net een andere richting uitgaat. Een freelancers ervaring met gelijkaardige projecten, hun plan van aanpak of zelfs mogelijke oplossingen voor je probleem zijn waardevolle antwoorden en maken het voor jou gemakkelijker om het juiste profiel te selecteren.

3. Omvang

Wat je zeker niet mag vergeten te vermelden, is de omvang van je opdracht. Daarmee bedoelen we zowel de periode waarin de opdracht zal plaatsvinden als het aantal uren per week dat de freelancer zal werken. Zo kunnen geïnteresseerden meteen hun agenda nakijken en laten weten of ze beschikbaar zijn. Ben je flexibel in de begin- en einddatum? Vermeld dat dan zeker in je omschrijving zodat je potentiële kandidaten met een druk programma niet hoeft mis te lopen.

4. Werksitutatie

Het is nuttig voor potentiële kandidaten als ze in jouw vacature informatie vinden over de werksituatie waarin ze zich zullen bevinden. Werken ze op kantoor? Of kunnen ze thuiswerken? Verloopt jullie contact face-to-face of telefonisch? En hoe vaak contacteren jullie elkaar? Zal de freelancer alleen of in team werken? Ook wanneer je niet zo’n strenge eisen stelt, is het belangrijk om dit te laten weten zodat freelancers weten waaraan ze zich kunnen verwachten.

5. Verwachte resultaten

Sommige opdrachtgevers vergeten om de verwachte resultaten van hun opdracht in de beschrijving te vermelden. Maar wanneer je een duidelijk eindresultaat voor ogen hebt, stel je potentiële kandidaten hier best van op de hoogte. De gemiddelde freelancer kan zijn of haar bekwaamheid goed inschatten en weet dus ook wanneer een bepaalde opdracht niet haalbaar is. De enige uitzondering is wanneer je nog niet weet wat je verwachte resultaten zijn – omdat je daar net de expertise van de freelancer voor nodig hebt bijvoorbeeld.

6. Persoonlijkheid

Freelancers zijn meestal tevreden wanneer ze een opdracht in de wacht kunnen slepen, maar al helemaal als het bij een bedrijf is dat hun persoonlijke waarden deelt. Je opdrachtomschrijving is de ideale plek om jouw organisatie aan potentiële kandidaten te verkopen. Beperk je dus niet enkel tot het puur praktische aspect van de opdracht, maar geef ook wat uitleg over wat je bedrijf doet en hoe de werkcultuur eruitziet.

Probeer zoveel mogelijk de cliché vereisten zoals “geen 9-to-5-mentaliteit”, “flexibel” en “creatieve duizendpoot” te vermijden. Freelancers willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben en dat type termen doet jouw bedrijf verdwijnen in de massa aan ongeïnspireerde vacatures. Schrijf in plaats daarvan een authentieke tekst die eruit springt en zo meer aandacht trekt van potentiële kandidaten.

7. Ervaring

Geef in je opdrachtomschrijving ook aan welke en hoeveel ervaring je van de freelancer verwacht. Zoek je een juniorprofiel of iemand met al een aantal jaren ervaring op zijn of haar naam? Liefst bij bedrijven in dezelfde sector of kies je voor een freelancer met een uiteenlopender portfolio? Wanneer je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, kan je ze in je beschrijving aanvullen.

8. Eigenschappen

Wees steeds voorzichtig met het vermelden van bepaalde eigenschappen in je omschrijving. Een groot aantal opdrachten vraagt naar typische karaktertrekken zoals “proactief”, “teamplayer” of “stressbestendig”, maar zijn die eigenschappen wel écht belangrijk voor het profiel dat je zoekt? Een freelancer die een eerder volgzaam karakter heeft, gaat misschien niet reageren op een opdracht die vraagt naar een assertief profiel, terwijl hij of zij op alle andere vlakken wel geschikt is.

Een freelancer hoeft niet per se een teamspeler te zijn als hij of zij voornamelijk op zichzelf zal werken en stress is meestal wel aanwezig bij een opdracht waar een deadline op staat. Denk daarom goed na over de eigenschappen die absoluut noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van het project en breng ze concreet in verband met de werkzaamheden als je dat kan.

Een weinigzeggende omschrijving:

Dag freelancers

Wij zijn onmiddelijk op zoek naar een freelance UX designer.

Ben jij een creatieve duizendpoot met een hart voor visual design, UX en mobile? Dan zijn wij op zoek naar jou.

Met vriendelijke groeten

Cath Angostura

 

Een veelzeggende omschrijving:

Dag freelancers!

Wij zijn onmiddelijk op zoek naar een freelance UX designer voor een periode van 3 maanden voor 32 uur per week. Je zal bij Bitters+Bites op locatie werken, in Mechelen. Het dagtarief bedraagt 400-600 euro, afhankelijk van je ervaring.

De opdracht:

Droom je ervan om mee te mogen denken over de look-and-feel van onze website? Heb je een passie voor visual design, UX en mobile en wil je onze kattencocktailbar mee op de kaart helpen zetten? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Omdat we sinds kort een nieuw filiaal hebben geopend met een originele inrichting, willen we onze website in een nieuw jasje steken. Niet alleen moet de consistentie met het vorige design bewaard worden, maar er moet ook gemakkelijk geschakeld kunnen worden tussen onze verschillende menu's.

Als UX designer is het jouw opdracht om samen met onze marketeer en grafisch ontwerper de nieuwe homepage te lanceren.

Omdat wij een expert in het team missen, zou het handig zijn als jij ervaring hebt met:
– User experience design en Lean UX
– Wireframes en het ontwerpen van responsive designs

En als jij kennis hebt van:
– HTML, CSS en Javascript
– A/B testing
– Visual design

Om te weten hoe jij te werk gaat, nemen we graag een kijkje in je portfolio.

Ben je geïnteresseerd in deze opdracht? Neem dan snel contact met ons op!

Met vriendelijke groeten

Cath Angostura
Co-founder Bitters+Bites

 

We begrijpen dat je niet altijd veel tijd en moeite kan steken in de zoektocht naar een freelancer. Maar als je op bovenstaande punten let, zal de communicatie waarschijnlijk al een stuk vlotter verlopen met meer zinvolle reacties van mogelijke kandidaten. Op die manier transformeert je vacature van een vage tekst die weinig informatie bevat naar een wervende uitnodiging die de juiste freelancers aantrekt.

Tags: Opdracht - Werkgevers

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Lars Evers over focus op taken en resultaten als freelancer

Focus op taken en resultaten als freelancer

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over jouw vacatures die moeilijk te vervullen zijn. Beschik jij bijvoorbeeld al over een profielschets of...

4 minuten
Lars Evers over contractvorm bij startende freelancers

Contractvorm bij startende freelancers

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over het groeiende aantal freelancers onder studenten en starters. Een contract voor onbepaalde tijd lijkt niet...

4 minuten