De opkomst van het freelanceplatform

Paulien Vermeulen

De opkomst van het freelanceplatform

Een freelanceplatform doelt op en helpt 2 doelgroepen: werkgevers en freelancers. Het dient als plek om hen bij elkaar te brengen, zodat er geen tijd verloren hoeft te gaan aan (lange) zoektochten en er tijd is voor waar het echt om draait: de samenwerking. Hieronder lijsten we op waarom een freelanceplatform voor jou (als werkgever of freelancer) ook interessant kan zijn. 

Ben je een werkgever? 

 1. Platformen of online tools sluiten aan bij de nieuwe, flexibele manier van werken. Ze laten werkgevers toe om razendsnel talent te vinden met de juiste expertise. Talent dat bovendien snel en flexibel inzetbaar is! Win, win, win.
   
 2. Goed ingerichte platformen kunnen je heel wat tijdswinst opleveren en kosten besparen: geen honderden (dure) recruitmentbureau's die je moet contacteren, en ook geen irrelevante reacties vanuit marktplaatsomgevingen die je moet managen. Je opdracht kan in 1-2-3 worden gematcht met énkel die freelancers die voor jou interessant zijn online, daarna is het wachten op een reactie. Hier lijsten we enkele tips op om goede reacties te krijgen op jouw opdrachten.   
   
 3. Het opbouwen van je eigen freelancenetwerk helpt jou en jouw organisatie om op één centrale plaats je freelancetalent te bundelen. Wat je altijd al deed met werknemers, kan je nu ook snel en efficiënt doen voor de freelancers die je bedrijf inzet. Laat je agile talent niet verloren gaan!
   
 4. Een freelanceplatform is online, dus je hebt zelf de volledige controle over het proces, waar en wanneer jij dat wil. 
   
 5. Sommige platformen (zoals Jellow) vullen je eigen netwerk aan met een pak andere freelancers. Zo kan je vlot bij een "one stop shop" terecht voor alle profielen die je nodig hebt.  
   

Ben je een freelancer? 

 1. Het allerbelangrijkste: via een freelanceplatform ontvang je relevante opdrachten! 
   
 2. Loon naar werken: tussenpartijen en recruitmentbureaus nemen doorgaans hoge marges op uur- of daglonen van freelancers. Daar maken een aantal platformen komaf mee.
   
 3. Een freelanceplatform is online, dus je kan vanuit je zetel op één centrale plaats je ervaring, beschikbaarheid, opgebouwde expertise en eventueel jouw portfolio beheren.
   
 4. Op besloten platformen word je als ervaren freelancer of net gestarte freelancers met een top notch profiel enkel uitgenodigd wanneer een opdracht aansluit bij jouw expertise. Profiel aanmaken, up to date houden en klaar is kees! 
   
 5. De meeste platformen werken met een aansluitingsfee voor freelancers, maar er bestaan ook platformen die gratis zijn voor freelancers (zoals Jellow!).
   
 6. Freelanceplatformen kunnen ook helpen met de financiële en administratieve afhandeling. Zo kunnen freelancers en opdrachtgevers zich focussen op wat écht belangrijk is voor hen. 

 

Zowel voor freelancers als werkgevers is een freelanceplatform dus een gouden zaak: je bouwt en onderhoudt jouw eigen netwerk terwijl je kosten bespaart en tijd wint. 

Klinkt het gebruik van een freelance platform ook voor jou als muziek in de oren? Schrijf je in als freelancer of deel je opdracht als werkgever met een selectie van relevante freelancers op Jellow! 

Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

De meest verrassende co-working spaces in Vlaanderen en Brussel: Part 2

In januari publiceerden we al een lijstje met enkele verrassende co-working spaces waar je als freelancer terecht kan. Co-working spaces blijven echter als paddestoelen uit de grond rijzen, en misschien werk je graag eens op een andere plek aan je opdrachten. Graag presenteren we jullie dan ook een nieuw lijstje co-working spaces in Vlaanderen en Brussel.

De 7 meest verrassende co-working spaces in Vlaanderen & Brussel

Co-working is hip: het is wereldwijd de nieuwe manier van werken. Ook in Vlaanderen ontwikkelt het concept zich razendsnel, met een steeds groter wordend aanbod aan inspirerende locaties. Op zoek naar een nieuwe of tijdelijke plek waar je werken en netwerken combineert? Ontdek hier waar je als freelancer (of als bedrijf) terecht kan.

8 tips om goede reacties te krijgen op jouw opdracht

Hoe kan jij ervoor zorgen dat je goede reacties krijgt op de opdracht(en) die je plaatst? Hoe vaak komt het wel niet voor dat je een opdracht plaatst omdat je snel een freelancer zoekt, maar dat de reacties op jouw opdracht eigenlijk niets zeggen?

Als je onze site gebruikt, krijg je cookies van ons. Meer lezen over ons cookiebeleid.