De opkomst van het freelanceplatform

Paulien Vermeulen Paulien Vermeulen

De opkomst van het freelanceplatform

Een freelanceplatform doelt op en helpt 2 doelgroepen: werkgevers en freelancers. Het dient als plek om hen bij elkaar te brengen, zodat er geen tijd verloren hoeft te gaan aan (lange) zoektochten en er tijd is voor waar het echt om draait: de samenwerking. Hieronder lijsten we op waarom een freelanceplatform voor jou (als werkgever of freelancer) ook interessant kan zijn. 

Ben je een werkgever? 

 1. Platformen of online tools sluiten aan bij de nieuwe, flexibele manier van werken. Ze laten werkgevers toe om razendsnel talent te vinden met de juiste expertise. Talent dat bovendien snel en flexibel inzetbaar is! Win, win, win.
   
 2. Goed ingerichte platformen kunnen je heel wat tijdswinst opleveren en kosten besparen: geen honderden (dure) recruitmentbureau's die je moet contacteren, en ook geen irrelevante reacties vanuit marktplaatsomgevingen die je moet managen. Je opdracht kan in 1-2-3 worden gematcht met énkel die freelancers die voor jou interessant zijn online, daarna is het wachten op een reactie. Hier lijsten we enkele tips op om goede reacties te krijgen op jouw opdrachten.   
   
 3. Het opbouwen van je eigen freelancenetwerk helpt jou en jouw organisatie om op één centrale plaats je freelancetalent te bundelen. Wat je altijd al deed met werknemers, kan je nu ook snel en efficiënt doen voor de freelancers die je bedrijf inzet. Laat je agile talent niet verloren gaan!
   
 4. Een freelanceplatform is online, dus je hebt zelf de volledige controle over het proces, waar en wanneer jij dat wil. 
   
 5. Sommige platformen (zoals Jellow) vullen je eigen netwerk aan met een pak andere freelancers. Zo kan je vlot bij een "one stop shop" terecht voor alle profielen die je nodig hebt.  
   

Ben je een freelancer? 

 1. Het allerbelangrijkste: via een freelanceplatform ontvang je relevante opdrachten! 
   
 2. Loon naar werken: tussenpartijen en recruitmentbureaus nemen doorgaans hoge marges op uur- of daglonen van freelancers. Daar maken een aantal platformen komaf mee.
   
 3. Een freelanceplatform is online, dus je kan vanuit je zetel op één centrale plaats je ervaring, beschikbaarheid, opgebouwde expertise en eventueel jouw portfolio beheren.
   
 4. Op besloten platformen word je als ervaren freelancer of net gestarte freelancers met een top notch profiel enkel uitgenodigd wanneer een opdracht aansluit bij jouw expertise. Profiel aanmaken, up to date houden en klaar is kees! 
   
 5. De meeste platformen werken met een aansluitingsfee voor freelancers, maar er bestaan ook platformen die gratis zijn voor freelancers (zoals Jellow!).
   
 6. Freelanceplatformen kunnen ook helpen met de financiële en administratieve afhandeling. Zo kunnen freelancers en opdrachtgevers zich focussen op wat écht belangrijk is voor hen. 

 

Zowel voor freelancers als werkgevers is een freelanceplatform dus een gouden zaak: je bouwt en onderhoudt jouw eigen netwerk terwijl je kosten bespaart en tijd wint. 

Klinkt het gebruik van een freelance platform ook voor jou als muziek in de oren? Schrijf je in als freelancer of deel je opdracht als werkgever met een selectie van relevante freelancers op Jellow! 

Deel dit bericht
Misschien vind je dit ook interessant?

Ben jij bereikbaar tijdens je vakantie?

Iets minder dan de helft van alle Vlamingen (45%) vindt het moeilijk om op vakantie hun werk volledig te negeren. Dat blijkt uit een onderzoek van Protime. Als freelancer lijkt de uitdaging nog groter: je hebt geen collega's die je werk kunnen overnemen en klanten verwachten vaak dat je op locatie ook gewoon verderwerkt. Is het beter om wel of niet bereikbaar te zijn op vakantie?

Dit zijn de 5 freelancejobs van de toekomst

In de gig economy is het zaak om je niche te vinden. Wanneer je pas begint als freelancer, en je hebt nog een hele (al dan niet nieuwe) carrière voor je, kies je er ook het best eentje waarin een beetje groei zit. Zoals een van deze vijf.

Wat schuift dat, freelancen?

Hoeveel je zal verdienen als freelancer hangt in extreem hoge mate van jezelf af, maar hoeveel je kan verdienen – en, vooral, op basis van welke criteria je dat doet – is natuurlijk wel handig om te weten voordat je je in het avontuur stort.

Als je onze site gebruikt, krijg je cookies van ons. Meer lezen over ons cookiebeleid.