Ben jij bereikbaar tijdens je vakantie?

Jellow

Iets minder dan de helft van alle Vlamingen (45%) vindt het moeilijk om op vakantie hun werk volledig te negeren. Dat blijkt uit een onderzoek van Protime. Als freelancer lijkt de uitdaging nog groter: je hebt geen collega's die je werk kunnen overnemen en klanten verwachten vaak dat je op locatie ook gewoon verderwerkt. Is het beter om wel of niet bereikbaar te zijn op vakantie?

Er even tussenuit

Het is niet vanzelfsprekend om vakantie te nemen als freelancer. Geen opdrachten betekent natuurlijk ook geen inkomsten. Dat is een groot verschil met een vaste loondienst, waar ook je vrije dagen gewoon worden doorbetaald.

Af en toe een uitgebreide rustpauze inlassen tussen opdrachten zorgt niet enkel voor een evenwichtige balans tussen je werk- en privéleven, maar heeft ook een positieve invloed op je lichamelijke gezondheid. Probeer daarom regelmatig wat geld opzij te zetten om een vakantie te financieren en je vrije dagen te overbruggen.

Maar dan komt de grote vraag: verbreek je tijdens je vakantieperiode alle contact met je klanten of kies je ervoor om toch wat taken uit te voeren?

De knoop doorhakken

Het antwoord hangt sterk af van wat voor persoon je bent.

Vind je het moeilijk om van je cocktail op het strand te genieten als je weet dat je zo mogelijk een aantal interessante opdrachten misloopt? Of werkt je vakantiebestemming zo inspirerend dat je meteen twintig nieuwe ideeën krijgt die je met je klanten wil delen? Of doe je je job gewoon zo graag dat je er altijd en overal wel mee bezig wil zijn?

Dan is het voor jou waarschijnlijk interessanter om ook tijdens je vakantie (deels) beschikbaar te blijven.

Maar geen paniek als deze situaties voor jou meer als werk dan als vakantie klinken. Opdrachtgevers begrijpen heel goed dat ook jij af en toe nood hebt aan pauze. Belangrijk is dat je duidelijk over je vakantieplannen communiceert zodat je klanten weten wat ze tijdens je vakantie van jou kunnen verwachten.

Wintersport of strandvakantie?

Veel freelancers nemen tijdens de zomermaanden een aantal dagen of weken vrij. Dat doen ze om verschillende redenen: omdat vrienden op datzelfde moment ook vakantie nemen, omdat de kinderen dan vrij zijn van school of omdat ze gewoon echt even nood hebben aan een vrije dag.

Anderen laten dan weer weten dat ze graag vrij zouden nemen in de zomer, maar ze het simpelweg te druk hebben met opdrachten om er even tussenuit te knijpen. Jammer, maar in dat geval mag je je stiekem ook gelukkig prijzen. Niet iedere freelancer heeft immers de luxe om volgeboekt te zitten met opdrachten.

Maar je hoeft natuurlijk niet in de zomer op vakantie te gaan. Misschien is het zelfs slimmer om dat niet te doen! Terwijl je concullega's in een hangmat liggen te luieren, ben jij beschikbaar voor alle opdrachten die verschijnen. Kleinere bedrijven zijn tijdens de zomermaanden vaak op zoek naar een extra paar handen om hun organisatie draaiende te houden.

De keuze is dus volledig aan jou. Maar of je nu voor een zorgeloze wintervakantie of voor een drukke zomervakantie gaat, vergeet vooral niet te genieten! Dit is hét moment om je batterijen op te laden zodat je erna weer volledig uitgerust en met een hoofd vol frisse ideeën naar je klanten toe kan stappen.

 

Tags: Freelancers - Vakantie

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?