Hoeveel kost een freelancer?

Jellow

Zoek je een goede freelancer? Dan heb je vast al een wensenlijstje opgesteld. En binnen dat wensenlijstje spelen de kosten vast ook een belangrijke rol. Maar wat voor prijs kun je voor jouw opdracht verwachten en hoe wordt die prijs bepaald? Daar gaan we met deze blog dieper op in om je iets meer houvast te geven in de wereld van uurtarieven. 

Hoeveel kost een freelancer?

Op de vraag wat een freelancer precies kost kun je nooit een eenzijdig antwoord krijgen. In het verleden werd veel meer met prijzen geprutst door de freelancer, om maar die ene opdracht binnen te slepen. In sommige vakgebieden zijn nu in plaats van opdrachten, juist de freelancers schaars.  Want naast dat freelancers in aantallen zijn toegenomen, is ook de vraag naar freelancers enorm gegroeid. Doordat er meer opdrachten zijn, zullen freelancers minder prutsen met hun prijzen. Want ja, aanbod genoeg! 

Toch zie je nog steeds verschillen in uurtarieven, ook tussen freelancers uit hetzelfde vakgebied. Dat heeft met vele factoren te maken. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van jouw opdracht, de werkervaring, het niveau van de freelancer, de hoeveelheid beschikbare freelancers of een benodigd specialisme. 

Het uurtarief op Jellow is indicatief

Op basis van onze data kunnen we je een inzicht geven over de gemiddelde uurtarieven van freelancers bij Jellow. Let op: deze prijzen zijn dus indicatief, maar kunnen je wel een idee geven van de richting waarin je kan denken bij het afspreken van het uurtarief met de freelancer. De uurtarieven zijn ingedeeld per vakgebied en uiteraard op basis van werkervaring. Daarnaast zijn specialisaties en werkniveaus ook belangrijke indicatoren. 

Hoger uurtarief bij langere samenwerking

Het kan voorkomen dat een freelancer zijn uurtarief verhoogt bij een langere samenwerking. Dat is vergelijkbaar met een vaste werknemer die na langere tijd in dienst een loonsverhoging zou verdienen. Een freelancer zou na een kortere opdracht vervolgens zijn tarief kunnen verhogen bij je tweede opdracht, alleen is daar bij één langere opdracht geen gelegenheid voor. Meestal neemt de freelancer dat mee in het contract wat vaak te vinden is onder het kopje ‘inflatie’.  

Het gemiddelde freelance uurtarief per vakgebied

Hieronder vind je de gemiddelde uurtarieven bij Jellow in de zakelijke dienstverlening. Op basis van het aantal jaren werkervaring zijn ze in onderstaande tabellen uitgewerkt per vakgebied. 

Gemiddelde uurtarieven van freelancers binnen IT en Development

Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20 jaar 20+ jaar
Web & app development € 65,72 € 76,94 € 78,26 € 72,41
ICT-systemen & -beheer € 60,30 € 71,62 € 84,36 € 84,24

 

Gemiddelde uurtarieven van freelancers binnen Finance

Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20 jaar 20+ jaar
Finance & administration € 58,30 € 73,31 € 99,98 € 99,40

 

Gemiddelde uurtarieven van freelancers binnen HR

Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20 jaar 20+ jaar
HR & recruitment € 63,37 € 76,55 € 85,99 € 94,63

 

Gemiddelde uurtarieven van freelancers binnen Marketing, Sales en Communicatie

Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20 jaar 20+ jaar
Marketing, sales & communicatie € 63,82 € 98,00 € 90,66 € 93,13

 

Gemiddelde uurtarieven van freelancers binnen Design

Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20 jaar 20+ jaar
Design & multimedia € 57,08 € 71,34 € 96,23 € 91,53

 

Gemiddelde uurtarieven van freelancers binnen Management

Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20 jaar 20+ jaar
Management & organisatie € 69,55 € 75,81 € 92,34 € 95,64

 

Gemiddelde uurtarieven van freelancers binnen Industrie

Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20 jaar 20+ jaar
Industrie & bouw € 57,31 € 64,35 € 94,80 € 88,25

 

Laat je niet leiden door het uurtarief

Veel opdrachtgevers laten zich leiden door het uurtarief van een freelancer. Zo komen we bij Jellow regelmatig opdrachtgevers tegen die harde eisen hebben gesteld met een maximum uurtarief en een maximum aantal uur voor een opdracht. Dit is niet altijd realistisch.
Het is van belang dat je eerst kijkt naar de meest geschikte freelancer voor jouw opdracht. 

Als opdrachtgever zou je kunnen kijken hoe groot het aanbod is binnen het vakgebied van jouw opdracht. Is de vraag groot en het aanbod schaars? Dan kun je een hoger uurtarief verwachten. Ook zijn het niveau (junior, medior, senior) en de werkervaring veelzeggende prijsindicaties. Heeft iemand een hoger niveau en meer werkervaring, dan zou hij jouw opdracht sneller kunnen afronden dan iemand met een lager niveau en minder werkervaring. Waardoor je zelfs voor dezelfde prijs, in minder tijd, het eindresultaat naar een hoger niveau kunt tillen. Een win-winsituatie dus! Daarom is het van belang dat je je niet direct laat afschrikken door een hoger uurtarief van een freelancer.

Daarnaast heeft een specialisme ook invloed op het uurtarief. Meer (specifieke) kennis is natuurlijk meer waard. Dat kan van pas komen bij een opdracht waar een bepaald specialisme of expertise nodig is.

Ons advies: kijk eerst naar de eigenschappen en vaardigheden die je nodig hebt om je opdracht het best te kunnen verwezenlijken. Zoek vervolgens de freelancer die daar het meest geschikt voor is. 

Samengevat…

Het uurtarief van een freelancer is dus gebaseerd op de inhoud en lengte van de opdracht, de locatie, de benodigde werkervaring en de specialistische kennis die de freelancer bezit. In de bovenstaande tabellen zijn de gemiddelde uurtarieven af te lezen van freelancers bij Jellow België binnen de zakelijke dienstverlening. Hopelijk geeft dit jou als opdrachtgever een beter startpunt voor het onderhandelen met een toekomstige freelancer!

Tags: Freelancer - Opdrachtgever

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Lars Evers over focus op taken en resultaten als freelancer

Focus op taken en resultaten als freelancer

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over jouw vacatures die moeilijk te vervullen zijn. Beschik jij bijvoorbeeld al over een profielschets of...

4 minuten
Lars Evers over contractvorm bij startende freelancers

Contractvorm bij startende freelancers

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over het groeiende aantal freelancers onder studenten en starters. Een contract voor onbepaalde tijd lijkt niet...

4 minuten