Deze 6 voornemens hou je als freelancer wel vol!

Jellow

Het einde van het jaar is aangebroken, de periode die steevast samenhangt met goede voornemens. Op sociale media schreeuwen we om het hardst 'New year, new me!'. De ene gaat meer aan sport doen, de ander wil zijn telefoongebruik minderen, nog een andere gaat dit jaar echt geen geld meer uitgeven aan die zoveelste meeneemkoffie. Voornemens die begin februari vaak al vergeten zijn of opgeschoven worden naar het volgende jaar.

Maar het zit in onze natuur: of het nu een nieuwe dag, een nieuwe week of een nieuw jaar is, een mens maakt steeds voornemens. Het einde van het jaar is ook voor freelancers een ideaal moment om te kijken naar dingen die in 2020 beter of anders kunnen op professioneel vlak.

We geven je enkele ideeën voor jouw lijstje aan goede voornemens. Zo heb je meteen iets om over te praten op de nieuwjaarsfamiliefeesten!

1. Schaaf je skills bij

Je gaat al even, of een lange tijd, niet meer naar school. Maar dat betekent niet dat je niet meer kan bijleren! In eender welke sector is het belangrijk dat je up-to-date blijft met alle nieuwe ontwikkelingen. Zo blijf je op een waardevolle manier bijdragen en blijft de uitwerking van je freelance opdrachten relevant. Vooral in de digitale sector staat het niet stil: het hele jaar door verschijnen er nieuwe updates en technologieën. Natuurlijk is het noodzakelijk om mee te zijn met al die nieuwigheden, zo kom je ook professioneel over bij huidige en toekomstige opdrachtgevers. Twee vliegen in één klap!

Het nieuwe jaar is ook een perfecte opportuniteit om iets compleets nieuw onder de knie te krijgen. Wat wilde je altijd al leren, maar heb je nooit tijd voor gehad? Een nieuwe vergadertechniek, een geavanceerd computerprogramma of een nieuwe taal? Een weetje: 'freelancer' is mfanyikazi huru in het Swahili! 

Je hoeft bovendien niet meteen terug naar school te gaan. Op het internet vind je een uitgebreid aanbod aan online cursussen, boeken en avondlessen, en met het nieuwe jaar in zicht doen verschillende bedrijven en websites promoties. Wie weet kom je zo ook nog in contact met nieuwe mensen, en verbreed je je opdrachtenveld. Win-win!

Het is simpel: hoe meer kennis je hebt, hoe waardevoller je bent. Neem in 2020 die kans en ga ervoor! Je moet jezelf niet heruitvinden, maar enkele nieuwe zaken bijleren kan alleen in je voordeel werken. 

2. Werk slimmer, niet harder

Als freelancer kies je in vele gevallen voor jezelf: je werkt in de sector die je het meest interesseert, je kiest de opdrachten die je het leukst lijken, of degene die zorgen voor het meeste geld in de lade. Maar natuurlijk is niet elk deel van je leven als freelancer boeiend of aantrekkelijk. Dat is in elke job zo. Hoewel je je bijvoorbeeld als freelance copywriter enkel wil bezighouden met woorden en creativiteit, hoort het zoeken naar opdrachten er ook bij. En als freelance developer kruip je misschien het liefst de hele dag achter je computer en je code, de boekhouding laat jammer genoeg niet op zich wachten. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat tools voor freelancers op de markt om je het leven wat makkelijker te maken.

Concrete doelen opstellen is ook een handige truc voor maximale productiviteit: zo behoud je een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet doen. Maak op basis hiervan een week- of dagschema waarbij je een periode afbakent waarin je enkel focust op je werk en je dus niet gestoord wil worden. Laat ook aan je omgeving weten dat je deze uren niet bereikbaar bent. Want zoals het gezegde gaat: tomorrow you will wish you had started today.  

3. Investeer in jezelf

Jijzelf als freelancer bent het hoofdinstrument van je eigen business, wat het belangrijk maakt om aan zelfzorg te doen en de juiste work-lifebalans te vinden. Als je je eigen baas bent, loop je sneller het gevaar om je te verliezen in je werk. 9-to-5 is dan ook een begrip dat freelancers minder goed kennen dan werknemers in loondienst. Wanneer je 's avonds de huishoudelijke taken op tijd hebt afgekregen, kan de verleiding groot zijn om toch nog enkele uren door te werken. Je kiest uiteindelijk zelf je werktijd. Maar wacht niet te lang met pauze in te lassen, iedereen heeft rustmomenten en vakantie nodig, om zo bijvoorbeeld burn-outs te voorkomen. Ook bij freelancers komt dit onvermijdelijk voor.  

Spendeer komend jaar dus meer tijd met je familie en vrienden, maak doorheen je werkdagen een wandeling om je gedachten op nul te zetten of zet eens een week (of langer) je out-of-office aan.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je 'nee' leert zeggen. Tijd om tijd te maken in 2020! Je kan zoveel opdrachten aannemen als je wil, maar let op dat je niet in je werk verdrinkt. 

4. Werk aan je brand

In oktober 2019 verscheen het Freelancer Focus-rapport van UNIZO, waarmee ze het freelancelandschap van Vlaanderen en Brussel in kaart brengen. Een opvallend resultaat uit het rapport is de stijging van het aantal freelancers. In september waren er maar liefst 167.655 freelancers actief in Vlaanderen en Brussel, een stijging van 6,3% in vergelijking met 2018. Geweldig nieuws op zich, ware het niet dat je daardoor nog meer moet opvallen tussen het steeds groeiende aanbod aan freelancers.

Of je nu een kakelverse freelancer bent, of al wat jaren ervaring op te teller hebt staan: het aanbreken van het nieuwe jaar is een ideale periode om op jezelf en je eigen merk terug te blikken. Als freelancer moet je jezelf nu eenmaal verkopen. Hoe staat het gesteld met je eigen marketingstrategie? Komen opdrachtgevers gemakkelijk bij je terecht? Waar wil je voor staan als freelancer en waar wil je dat anderen je voor kennen?

Op basis hiervan kan je werken aan de praktische kant van je branding. Kuis je sociale media op of geef je online portfolio of cv een nieuwe update, en vraag aan huidige opdrachtgevers of bedrijven een fijne aanbeveling. Met andere woorden: zet jezelf op de kaart! Zo kom je gemakkelijker in contact met nieuwe, interessante opdrachtgevers.  

5. Hak moeilijke knopen door

Laat 2020 het jaar worden van het maken van moeilijke beslissingen. Stop met werken voor die opdrachtgever die van je profiteert of nooit op tijd betaalt. De ergste zorg voor freelancers lijkt weinig opdrachtgevers, maar slechte opdrachtgevers is misschien nog net iets erger. Investeer in plaats daarvan de tijd die je nu besteedt aan negatieve stress en zorgen in het zoeken naar andere, eerlijke opdrachtgevers.

Een andere moeilijke zaak is geld. Twijfel je al een tijd om je tarieven te verhogen? Bij een nieuwe maand of een nieuw jaar horen bij verschillende producten en bedrijven vaak prijsverhogingen, dus ook een freelancer kan dit perfect doen. Geld blijft een gevoelige kwestie, maar jij moet ook van je werk kunnen leven. Zeker als je al enkele jaren bezig bent is het allesbehalve vreemd om wat meer te vragen. Aan kwaliteit hangt een prijskaartje! Maar hoeveel? Doe online onderzoek, vergelijk je eigen tarief met de tarieven van medefreelancers of vraag eventueel aan (eerlijke) opdrachtgevers wat zij een faire prijs vinden. Misschien vind je inspiratie in de resultaten van Nedworks' jaarlijkse tarievenenquête.  

6. Maar vooral… geniet van je carrière als freelancer

Je kan zoveel voornemens verzinnen als je wil en dingen aanpassen die anders moeten, maar vergeet ook niet te kijken naar de dingen die gewoon goed zijn. Maak van de start van het nieuwe jaar een moment om extra te profiteren van jouw freelance leven: eens uitslapen tijdens de week, een extra lange lunchpaue nemen, of een opdracht herlezen als je je verveelt op een zondag. Denk eens terug aan de reden(en) waarom je voor het freelanceschap hebt gekozen. Geniet van je vrijheid, flexibiliteit, het doen wat je graag doet, en vooral, wees er trots op!

 

Zoals eerder gezegd is het niet altijd even gemakkelijk om je aan je goede voornemens te houden en worden ze snel clichés die na een maand al lang vergeten zijn. Maar reflecteren over jezelf en je zo goed mogelijk proberen houden aan je doelen kan alleen maar helpen. Zeker als ze gekoppeld zijn aan meer inkomen en je eigen welzijn. En laat je goede voornemens volgen nog een laatste voornemen zijn! 

Tags: Freelancers - Goede Voornemens - Nieuwjaar

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Lars Evers over focus op taken en resultaten als freelancer

Focus op taken en resultaten als freelancer

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over jouw vacatures die moeilijk te vervullen zijn. Beschik jij bijvoorbeeld al over een profielschets of...

4 minuten
Lars Evers over contractvorm bij startende freelancers

Contractvorm bij startende freelancers

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over het groeiende aantal freelancers onder studenten en starters. Een contract voor onbepaalde tijd lijkt niet...

4 minuten