7 tips voor een productieve freelancezomer

Jellow

Temperaturen die tegen de dertig graden lopen, files op de snelwegen naar het zuiden en weinig nieuws in de kranten: de zomer is in het land! Voor veel bedrijven betekent de zomerperiode een laagseizoen in productiviteit. Ook voor freelancers stromen er doorgaans minder opdrachten binnen.

Daar kan je op verschillende manieren mee omgaan. Zelf ook op vakantie gaan bijvoorbeeld. Of thuis je batterijen opladen om er in de tweede helft van het jaar weer volledig in te vliegen. Maar je kan ook gebruik maken van de rust om orde op zaken te stellen nu je er tijd voor hebt. Dit zijn onze 7 tips!

1. Geniet van de rust

Voel je vooral niet schuldig of onrustig omdat je tijdelijk minder werk omhanden hebt. Wanneer je je zorgen begint te maken over de situatie, geraak je al snel oververmoeid en daar schiet je helemaal niets mee op. Gun jezelf daarom de rust en focus je op de mogelijkheden die deze periode biedt in plaats van te kijken naar wat je mist.

Blik bijvoorbeeld eens terug op het afgelopen half jaar: wat ging er goed in jouw onderneming en wat kon beter? Wat wil je absoluut niet meer doen (qua opdrachten, opdrachtgever, werkzaamheden, …) en wat juist wel? Welke doelen kan je stellen om ook in de komende maanden te blijven groeien?

2. Werk je administratie bij

Misschien een minder leuke tip, maar wel een handige! Want terwijl je je administratie bijwerkt, evalueer je ook meteen de efficiëntie van je aanpak. Kan je ergens effectiever, nauwkeuriger of sneller te werk gaan? Nu is het moment om met andere methodes te experimenteren zodat je later tijdens een drukke periode op volle efficiëntie kan werken.

3. Verbeter je online zichtbaarheid

Update je LinkedIn-profiel en blaas eventueel andere socialemediakanalen nieuw leven in. Maar voel je zeker niet verplicht om op alle sociale media aanwezig te zijn. Het is doorgaans doeltreffender – en een pak minder werk – om één kanaal uit te kiezen waar je tijd en moeite in wil steken. Kies daarom een platform dat aansluit bij de diensten die je verleent. Je gaat meer baat hebben bij een afgewerkt Instagram-account als freelance fotograaf dan als freelance boekhouder.

Sociale media zijn de ideale manier om jouw verhaal naar de buitenwereld te communiceren, zij het via blog, vlog of podcast. Foto en video doen het goed online en leveren gewoonlijk meer interactie op dan enkel tekst. Laat zien dat jij een expert bent in jouw vakgebied en maak het gemakkelijk voor potentiële opdrachtgevers om met jou in contact te komen.

4. Maak jezelf bekend bij opdrachtgevers

Voormalige en potentiële nieuwe klanten laten weten dat je beschikbaar bent voor een opdracht hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Stuur ze simpelweg een mail met een charmante boodschap waarin je duidelijk maakt dat je voor de zomermaanden nog op zoek bent naar werk. Kom origineel uit de hoek en stuur je opdrachtgevers een kleinigheidje op. Of nodig hen gewoon eens uit om een koffie te gaan drinken, misschien vinden ze een informeel gesprek juist aangenaam.

5. Breid je netwerk uit

Schrijf je bijvoorbeeld in voor een netwerkevent voor freelancers in je buurt of organiseer er zelf een. Of je nu kiest voor een ontbijtsessie of een afterworkdrink, contact leggen met andere freelancers is altijd handig. Zo ontdek je nieuwe tools die je kunnen helpen met het onderhouden van je onderneming of hoor je welke bedrijven nog op zoek zijn naar een specifiek profiel.

6. Vergroot je kennis

De rustigere zomermaanden zijn het ideale moment om jezelf te ontwikkelen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Verdiep jezelf in vakliteratuur of ontleen een boek over ondernemen uit de bibliotheek. Kies daarnaast ook eens voor een gids die je helpt in je persoonlijke ontwikkeling. Als freelancer ben je zelf je belangrijkste product dus draag ook goed zorg voor je innerlijke zelf. Maar voel je niet schuldig als je liever een bloedstollende detectiveroman leest: fictieverhalen kunnen je ook helpen met je creativiteit en taalvaardigheid.

7. Geniet van de zon

Het zou ook maar jammer zijn, mocht je tijdens de zomermaanden de zon helemaal niet gezien hebben. Ga daarom gewoon eens naar buiten als het mooi weer is: goed voor je vitamine D en voor je gemoedstoestand. Wanneer het werk weer komt binnenstromen, ga je waarschijnlijk niet meer de kans krijgen om van de zon te genieten.

Tags: Freelancers - Vakantie

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Lars Evers over focus op taken en resultaten als freelancer

Focus op taken en resultaten als freelancer

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over jouw vacatures die moeilijk te vervullen zijn. Beschik jij bijvoorbeeld al over een profielschets of...

4 minuten
Lars Evers over contractvorm bij startende freelancers

Contractvorm bij startende freelancers

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over het groeiende aantal freelancers onder studenten en starters. Een contract voor onbepaalde tijd lijkt niet...

4 minuten